Vandaag, 1 december, is het internationale aids dag: een dag waarop stilgestaan wordt bij de ziekte en solidariteit wordt getoond ten opzichte van de mensen die eraan lijden.
Ongetwijfeld heb je zelf ooit wel al eens gehoord van aids. Misschien zag je het voorbij komen in een film? Of misschien las je er ooit iets in een boek over? Maar ben je ook op de hoogte van de feiten en cijfers die aids met zich meedraagt?
Tot op heden bestaan er namelijk tal van mythes en taboes rond de ziekte. Deze zorgen ervoor dat mensen die getroffen werden door de ziekte dagdagelijks te maken krijgen met verschillende vormen van discriminatie en onrecht. Vandaag zag ik de uitgelezen kans om samen met jullie deze hardnekkige mythes de wereld uit te werken en de kennis omtrent HIV te verhogen.
Aids is een ziekte die vooral bij homoseksuelen voorkomt?
Ongetwijfeld is dit één van de grootste mythes die rondgaan over aids. Het klopt weliswaar dat mannen die seks hebben met andere manen over het algemeen vaker geconfronteerd worden met aids, maar zij zijn lang niet de enige doelgroep die vatbaar zijn voor de ziekte.
Aids is wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak onder vrouwen tussen de 15 en de 50 jaar. Dit hoge cijfer is de wijten aan het feit dat er in veel kwetsbare landen sprake is van grote ongelijkheid tussen man en vrouw. Door seksueel geweld bijvoorbeeld wordt de ziekte aan een razendsnel tempo verspreid onder jonge vrouwen.
In België is slechts 47% van alle met hiv besmette mensen homoseksueel.
Aids kan je alleen krijgen als je seks hebt met iemand die besmet is?
Ook dit klopt niet. Sperma is één van de mogelijkheden waarop aids overgedragen kan worden, maar er zijn nog tal van andere oorzaken. Één daarvan, die erg vaak over het hoofd wordt gezien maar wel van enorm groot belang is, is borstvoeding. Moeders die hiv-geïnfecteerd zijn en borstvoeding geven, lopen het risico dat zij daarmee het virus overdragen op hun kind. Dit maakt dan ook dat de cijfers van kinderen die besmet zijn met hiv zo hoog ligt. Momenteel zijn 2.8 miljoen kinderen wereldwijd besmet met HIV. 310 kinderen en jongeren daarvan laten dagelijks het leven ten gevolge van de ziekte. De cijfers liegen er niet om. Aids is een problematiek die een groot deel van de bevolking raakt en dus wel degelijk aandacht verdient.
Kinderen kunnen met hiv geboren worden.
Wil dit dan zeggen dat een met een HIV geïnfecteerd persoon super besmettelijk is?
Hier maak ik graag de nuance dat, hoewel sperma en borstvoeding twee belangrijke factoren zijn in het overdragen van de ziekte, mensen met aids niet per definitie ‘besmettelijk’ zijn. Je hoeft dus zeker geen schrik te hebben om een persoon met aids een knuffel te geven, je zal hierdoor nooit zelf ziek worden. Ook wanneer de persoon naast je hoest, zoals bij Corona tegenwoordig een grote alertheid teweegbrengt, hoef je je geen zorgen te maken over de ziekte. Meer zelfs, wanneer de persoon in kwestie de juiste behandeling en medicatie krijgt, kan je in sommige gevallen zelfs via seksueel contact niet besmet worden door de ziekte.
Een met hiv geïnfecteerde persoon is niet 'besmettelijk'.
Met medicatie is aids dus makkelijk te bestrijden?
Dit is enigszins waar. In de afgelopen jaren zijn er steeds betere medicijnen op de markt, die maken dat mensen die met hiv besmet zijn niet meer sterven. Als je elke dag, voor de rest van je leven, trouw de medicatie blijft innemen, kan je een gezond en relatief normaal leven lijden. Het zorgt ervoor dat je geen ziektesymptomen meer vertoont, waaronder bijvoorbeeld koorts en vermoeidheid, én ze zorgen ervoor dat je geen andere mensen kan infecteren.
Echter, dat het bestaat wil niet zeggen dat ze over verspreid worden. In de kwetsbare landen is de problematiek dermate hoog, dat er gewoonweg niet voldoende medicatie ter beschikking is om iedereen een kans te bieden op een normaal leven. Slechts 53 procent van alle besmette kinderen ter wereld hebben toegang tot de juiste medicatie.
Hoewel dit aantal overheen de jaren is gestegen, is het nog steeds té laag. Vandaar dat er op dagen zoals vandaag stilgestaan wordt bij de ziekte en de problematiek, en vooral bij de organisaties die zich inzetten om ermee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan UNICEF. Aids aanpakken is één van hun belangrijkste doelstellingen de komende jaren. Wil je dus je steentje bijdragen? Kijk dan zeker eens op de site.
Wat je altijd kan doen is een rood lintje aankopen, om je solidariteit te tonen ten opzichte van de mensen die lijden aan de ziekte.
Wil jij graag meer weten over de problematiek? Of zit je nog met vragen na het lezen van dit artikel? Wil je graag met iemand praten? Of wil je graag een steentje bijdragen? Dat kan allemaal via het Aidsfonds.
Neem dus zeker eens een kijkje op de website! : https://aidsfonds.nl/