Faalangst, wat is het en hoe ga je daarmee om? Ken je dat gevoel dat je handen beginnen te zweten, je hart sneller gaat kloppen en je staat te trillen op je benen als je nog maar denkt aan een situatie waarin je moet presteren? Welkom in de wondere wereld van faalangst! Dit is iets waar ik helaas maar al te bekend mee ben. Als jij je hierin kan vinden, dan weet je vast hoe lastig het kan zijn om ermee om te gaan. Toch ben ik ervan
overtuigd dat er manieren zijn om ermee om te leren gaan. Daarom ga ik je alles vertellen over mijn eigen ervaringen met faalangst en hoe ik het heb aangepakt!
Wat is het?
Hier moet gewoon over gepraat worden! Waarom? Omdat ik er zelf ook last van ondervind en het is gewoon moeilijk om mee om te gaan. Faalangst kan je onderscheiden in 3 soorten, namelijk: sociale faalangst, motorische faalangst en cognitieve faalangst. Maar laten we het vandaag hebben over cognitieve faalangst, want deze boos doener heeft mij de afgelopen jaren lastig gevallen.
Ben je enorm bang om fouten te maken en jezelf voor schut tezetten in situaties waarin je moet presteren zoals een examen of een belangrijke presentatie? Dan heb je waarschijnlijk te maken met cognitieve faalangst. Ik kan me nog goed herinneren dat het voelde alsof ik bevroor op dat moment en alsof mijn brein gewoon niet meer wou functioneren. En misschien herken je jezelf daar wel in? Gelukkig zijn er manieren om met cognitieve faalangst om te gaan, maar dat leg ik je zo uit.
De oorzaak
1. Prestatiedrang: Je omgeving of jijzelf legt te hoge verwachten op. Hierdoor ontstaat het idee dat je enkel goed genoeg bent als je zo goed mogelijk presteert en dat leidt uiteraard tot faalangst.
2. Een negatief zelfbeeld: Je bent ervan overtuigd dat je faalt vanwege je eigen tekortkomingen. Dit kan ook door bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen.
Faalangst heeft verschillende oorzaken, maar vaak gaat het ook om een combinatie van meerderen. Het is niet makkelijk om de oorzaak te vinden, maar dit is wel cruciaal om mogelijke oplossingen te zoeken.
Kenmerken
De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar hieronder vind je een lijstje van enkele mogelijke kenmerken:
• Vaak piekeren
• Hoofdpijn
• Erg moe zijn
• Stress gevoel
• Trillen
• Hartkloppingen
• Transpireren
Het ervaren van faalangst kan ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen daalt, waardoor de angst om te falen bij de
volgende prestatie nog een beetje groter wordt. Hieronder geef ik enkele tips om deze vicieuze cirkel te doorbreken.
Hoe ga ik daarmee om?
Plannen
Het is best moeilijk om uitstelgedrag aan te pakken… Je stelt het namelijk uit. Iets dat mij daarbij helpt, is mezelf een week ‘verplichten’ van elke dag een uur iets productiefs te doen. Die week heb je dan al 7u iets productiefs gedaan. Dat creëert zo een opgelucht en trots gevoel dat je de week erna sneller jezelf kunt aansporen om productief te zijn en er misschien 2u per dag van kunt maken. Doe dit stapje voor stapje, maar geef vooral niet op!
Yes, gelukt!
Probeer elke overwinning te vieren. Het is belangrijk dat je jezelf de erkenning geeft die je verdient. Of je nu 3 hoofdstukken hebt kunnen leren of je hebt er slechts 1 gedaan, wees trots op wat je hebt bereikt en gun jezelf die rust. Dit gaat ervoor zorgen dat je bij de volgende taak verlangt naar diezelfde erkenning en makkelijker aan de opdracht kunt beginnen.
Praten
Wanneer het woord faalangst in de mond genomen wordt of de conversatie in die richting leidt, valt meteen de zin “besef dat fouten maken menselijk is”, maar voor iemand met faalangst voelt dat nu eenmaal niet zo. Daarom is mijn tip: Praat met anderen! Er zijn zoveel mensen (jong of oud) die met hetzelfde probleem zitten en voelen wat jij doormaakt. Je gaat je zoveel meer begrepen voelen als je er over praat met iemand in de buurt.
Conclusie!
Faalangst is een taai beestje om te verslaan… Je moet hiervoor namelijk echt uit je comfortzone stappen. Het is geen makkelijke opgave, maar als je je inzet en stapje voor stapje je gewoontes aanpast, zal dit ongetwijfeld lukken!
-Charlotte Struyf