Fit(ness) leven: creëer de juiste mindset
26/07/2023
| Door
ZAP
|
Gezondheid , Ontspanning
Het zandloper figuurtje voor vrouwen, de brede bulker look voor mannen. Deze ideaalbeelden circuleren al lange tijden rond op sociale media en de groeiende fitnesstrend is hier het gevolg van. Maar zijn deze ideaalbeelden wel de werkelijkheid? Of is het enkel een illusie?
Plastische chirurgie of fitness?
Wanneer je video’s over vrouwen of mannen bekijkt op sociale media springen de gespierde man en de slanke vrouw er echt wel uit. Veel vrouwen hebben dikke billen en een smalle taille, wat gelijk staat aan dat zandloperfiguur. Mannen zien er dan weer heel gespierd en breed uit op een fitnessvideo. Omdat wij alsmaar meer bestookt worden met deze beelden krijgen we het gevoel dat we ook aan deze standaard moeten voldoen.
Het moment dat ik begon met trainen kwam ik er al snel achter dat die mooie ronde billen niet altijd echt waren en die gespierde jongens vaak supplementen gebruiken om sneller hun resultaat te bereiken. Om dan ook niet te vergeten dat de hoek waaruit je filmt of foto’s maakt, ook veel invloed heeft op de ‘look’ die iemand heeft op een video. Mijn frank viel al snel toen ik vaker in de fitness kwam.
En ja, er zijn zeker een deel mensen die er bijna zo goed uitzien als het sociale media ideaal, maar dan moet je jezelf ook nog de vraag stellen: hoeveel van wat je ziet is echt?
De ideale tip die ik hiervoor kan geven: geloof niet alles wat je ziet.
Voor iedereen wat wils
Je wilt er goed uitzien op jonge leeftijd, of dit nu is om een jongen of een meisje te verleiden, een gezonde levensstijl te hanteren of je gewoon graag wilt sporten, fitness is voor iedereen. Maar ik moet wel de nadruk
leggen op de jongeren. Veel jongeren willen ‘geaccepteerd’ worden door hun omgeving, en er sportief en gespierd uitzien hoort daarbij. Deze doelgroep maakt ook het meeste gebruik van sociale media. Dat zij daar dan het meest door worden beïnvloed is dus geen wonder. Wanneer je in de fitness bent, zie je ook voornamelijk jongeren bij de losse gewichten fitnessen, en minder bij de cardio. Hier vind je vaak de prille beginners en 50+.
Creëer je eigen routine
Zoals ik al zei: fitness is voor iedereen! Maar waarom eigenlijk? Het antwoord op deze vraag is simpel: in de
fitness kun je sporten hoe je wilt en een specifiek doel voor ogen houden om te bereiken. Het leuke hieraan is dat je zelf kunt kiezen hoe vaak je gaat en wanneer je gaat. Natuurlijk verloopt dit niet voor iedereen van een leien dakje. Het is belangrijk dat je consequent bent en zelf de kracht vindt om je aan je eigen schema te houden. Niemand gaat het voor jou doen, je moet het zelf doen.
Do's en dont's
Nu staan jullie waarschijnlijk allemaal te springen om ook te beginnen aan je eigen ‘fitness journey’. Om je een
beetje van start te helpen zijn hier enkele do’s en dont’s:
- DON’T: Ego liften. Niet, gewoon niet doen. Gebruik gewichten die je aankunt, te veel gewicht pakken kan leiden tot blessures.
- DON’T: Op anderen rekenen. Begin zelf aan je fitness journey, af en toe met een vriend of vriendin trainen is leuk, maar het is belangrijk dat je zelf de motivatie vindt om te gaan fitnessen en niet op iemand anders moet letten.
- DON’T: op je calorieën letten, dit is zeker wel verstandig al een tijdje bezig bent met fitness, maar wanneer je juist begint met trainen is het belangrijk dat je eerst uitzoekt hoe alles werkt en wat je wilt bereiken
- DO: opzoeken, opzoeken, en nog eens opzoeken. Hoe meer ‘achtergrondinfo’ je hebt over bepaalde
oefeningen, hoe sneller je je training kunt uitbreiden. - DO: verleg je grenzen, veel mensen zijn bang om bepaalde oefeningen te doen omdat andere mensen misschien raar gaan kijken. Ik kan je verzekeren, in de fitness is iedereen met zichzelf bezig.
- DO: bereid een klein schemaatje voor voordat je naar de fitness gaat. Met deze handige tip heb je niet het gevoel dat je ‘niet weet wat je moet doen’.
- Demi Blondel